Kosd

Település a Naszály lábánál...

Sport

Látogatók

819259
Ma
Tegnap
A héten
A hónapban
711
431
3121
10924

IP címed: 3.238.57.9

ovodaÓvodánk önkormányzat által fenntartott 4 csoportos intézmény, mely a falu központjában található. Eredetileg 3 csoportos volt, ám a megnövekedett igények alapján 1995-ben szükségessé vált, hogy egy új óvodai csoportot indítsunk be. Az új csoport egy önálló épületben kapott helyet, a főépülettel szemben. Mindkét épülethez nagy játszóudvar tarozik.

Igaz, hogy lakóhelyünkön ez az egyetlen óvoda, ám Vác város közelsége miatt a szülők szabad óvodaválasztása könnyebben realizálódott. Ezért folyamatosan törekszünk olyan feltételeket, fejlesztési lehetőségeket felkínálni, amelyekkel a szülők többségének igénye kielégítést nyer.

A megvalósításhoz, a rendszerbefoglaláshoz Fábián Katalin: Tevékenységközpontú óvodai nevelési programja szolgál, melyet a gyakorlatban saját lehetőségeinkre adaptálva próbáltunk ki. E programot azért választottuk, mert szemlélete, gyakorlata nagyon hasonló a mi szemléletünkhöz, eddigi gyakorlatainkhoz.

Mivel természetvédelmi területen élünk, helyi pedagógiai programunkban a nevelés feladatainak, valamint a tevékenységek tartalmának konkrét meghatározásához elengedhetetlennek tartjuk az adott természeti környezet alapos ismeretét és az ebből adódó lehetőségek hasznosítását. Ehhez nekünk pedagógusoknak az alapos természetismeret, pozitív viszonya szükséges, hiszen e terület a gyerekek fejlődéséhez gazdag tevékenységformát biztosít. Természetszeretetünk, csak aktív kapcsolatban alakulhat ki.

Nevelésünk tartalmát tovább színesíti a települési formából adódó társadalmi környezet. Figyelembe vesszük a helyi hagyományok, népszokások rendszerét, hiszen a tiszta forrásból való merítés a nemzeti és nemzetiségi hovatartozást erősíti. Óvodánk minden alkalmat megragad a hagyományok, az ünnepek kialakítására. A közös készülődés, tervezgetések, a holnap öröme távlatokat jelentenek a gyermekek számára. Életünk (mindennapjaink) szokásai, hagyományai, érzelmi átélésre, gazdagon motivált tevékenységekre biztosítanak lehetőséget. Kialakítottuk saját hagyományainkat, ünnepeinket, melyeknek igen nagy közösségi kohéziót erősítő szerepe van.

Örömmel tapasztaljuk, hogy ma újra, meg újra, nagy szerepük van a nagyszülőknek a családi nevelésben. Koruk, élettapasztalatuk sok segítséget nyújt szülőknek, óvónőknek egyaránt.

Hagyományőrző programjaink igen ismeretesek és kedveltek. Ünnepségeinkkel, hagyományainkkal, családdal közös programokkal az szeretnénk elérni, hogy a gyerekek érezzék meg, hogy a világnak, amelybe beleszülettek, múltja és jövője van. Az életben legfontosabb dolog a szeretet, az egymásnak örömet szerző emberi összetartozás. Munkánkat a szülők nagymértékben segítik.

2 éve sikeresen működik intézményünkben az az innovációs törekvés is, mely a családi kohéziót segítő szülők-óvoda-óvónő kapcsolatának fejlesztésére irányul. Előadássorozatot indítottunk neves szakemberek közreműködésével - házi továbbképzés keretein belül -, amely felvilágosítást, pszichológiai, nevelési, orvosi tanácsadást nyújt óvónőknek, szülőknek a gyerekekkel kapcsolatban felmerült problémák terén.

Ez a weboldal cookie-kat használ. A weboldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.